Oletko jo seurannut 123-vuotiaan kuusen matkaa Laukaan metsästä loppuasiakkaalle Etelä-Koreaan? Ilta-Sanomien toimittamassa jutusarjassa kerrotaan 123-vuotiaan kuusen kasvusta metsässä, hakkuusta, kuljetuksesta, tuotantoprosessista Versowoodin Otavan sahalla, tukista sahatavaraksi ja merimatkaa Etelä-Koreaan. Juttusarjassa kerrotaan tarina loppuun saakka, mitä kyseisestä tukista valmistetaan ja minne se lopulta päätyy. Toimittaja Pasi Jaakkonen on tehnyt erittäin laajaa taustatyötä ja perehtynyt perusteellisesti aiheeseen. Versowood on toiminut tiivissä yhteistyössä toimittajan kanssa ja useat Versowoodin ammattilaiset ovat olleet mukana ja edesauttaneet juttusarjan tekemisisessä. Kiitos kaikille, hyvällä yhteistyöllä olemme onnistuneet. Tämä on ollut myös meille valtavan antoisaa ja mielenkiinnolla odotamme seuraavia osia. Tästä voi itsekukin oppia lisää ja hahmottaa metsäteollisuutta ja sen vaikutuksia koko yhteiskuntaamme, sen työllistävää vaikutusta ja viennin kautta Suomeen virtaavia euroja.

Kaikki tähän mennessä ilmestyneet jutut Otto Jaakkosen kuusesta, voit lukea tästä.

Otto-Jaakkosen-kuusi---Ilta-Sanomat.png

Kuusen matkaa seuraamalla, avautuu hyvin konkreettisesti, kuinka montaa yrittäjää ja ihmistä tämä työllistää. Jutussa vilisee useita nimiä, jotka vaikuttavat omalla työllään siihen, että kuusi saadaan tuotteeksi sekä myytyä ja toimitettua loppuasiakkaalle. Puutuoteteollisuus työllistää Suomessa 22 000 ja paperiteollisuus 20 000 henkeä. Metsäteollisuuden koko tuotantoketjussa on töitä noin 150 000 hengelle. Jutun myötä nämä ihmiset saivat kasvot. Nämä työpaikat sijaitsevat usein maakunnissa ja tuovat oman alueen ihmisille toimeentulon ja alueelle hyvinvointia.

 

Kannattaa myös katsoa videot hakkuusta ja tuotantoprosessista, harvoin pääsee niin läheltä seuraamaan tukin matkaa. Erittäin kiinnostavaa ja varmasti monelle uutta tietoa, on se miten puun eri osat hyödynnetään. Puuaines käytetään tarkasti ja toimitetaan niille toimijoille, jotka tarvitsevat omassa tuotannossa kyseistä puuainesta. Kuljetusmatkat pyritään aina mininoimaan ja metsäteollisuuden  yritykset toimivat yhteistyössä. Otto Jaakkosen Kuusi katkaistiin 5 osaan ja juttusarjassa seurataan kolmatta tukkia. Otto Jaakkosen kuusesta valmistettiin ja jalostettiin useita eri tuotteita: järeitä liimapuupalkkeja projektikohteisiin, lujuuslajiteltua runkosahatavaraa rakennusteollisuudelle, tavallasita sahatavaraa, sekä latvaosa kuitupuuksi paperi- ja sellutehtaalle. Puun kuori, puru ja hakkuutähteet sekä oksat menevät bioenergiaksi lämmitykseen. Jutussa on havainnollinen piirroskuva, joka kertoo eri puuaineksien virtoja eri yksiköihin ja yrityksiin. Klikkaa itsesi mukaan mielenkiintoiselle matkalle.