Puun myynti helposti ja hyvään hintaan

Tavoitteemme on tarjota jokaiselle metsänomistajalle sujuva ja kannattava puukauppa. 

Puukaupat pähkinänkuoressa 

Puukauppa-1-vasen_1.svg

Jätä yhteydenottopyyntö, soita 010 842 5100, lähetä sähköpostia puukaupoille@versowood.fi tai etsi kartalta paikallinen Versowoodin metsäasiantuntija ja kutsu hänet tutustumaan metsääsi.

Puukauppa-2-vasen.svg

Luotettava ja ammattitaitoinen metsäasiantuntijamme antaa sinulle selkeän toimenpide-ehdotuksen ja ostotarjouksen kartoituskäynnin perusteella.

Puukauppa-3-vasen.svg

Tee päätös metsäsi parhaaksi, Versowood hoitaa loput ammattitaidolla. Sinun tehtäväksesi jää nautiskella elämästä ja pohtia, mihin sijoitat puukaupparahasi. Voit tallettaa puukaupparahat myös Versotilille ja saada  2,5 %:n kiinteän vuosikoron talletukselle. Tutustu suosittuun Versotiliin.

Puun myyntiä mietittäessä on tärkeää määritellä, oletko tekemässä pystykauppaa vai hankintakauppaa. 

Ota yhteyttä puun ostajaan


Milloin on oikea ajankohta tehdä puukauppaa? Tilaa maksuton kartoitus!

Yksi tärkeimpiä kysymyksiä, joita metsänomistaja miettii, on oikea ajankohta puun myynnille. Sopivan ajankohdan valintaan vaikuttaa moni asia, mm. puuston ikä, yleinen markkinatilanne ja oma tarve myydä puuta.

Voit myös tilata meiltä maksuttoman metsäkartoituksen.  Kun metsäsi puusto pääsee tiettyyn ikään ja järeyteen, sen kasvu alkaa hidastua. Vanhetessaan puuston vastustuskyky myrsky-, sieni- ja hyönteistuhoja vastaan alenee huomattavasti. Metsäkartoituksessa Versowoodin metsäasiantuntija katselmoi metsäsi nykytilan ja käy kanssasi läpi suositeltavat toimenpiteet metsäsi parhaaksi. Metsäkartoitus auttaa sinua tekemään metsäsi kannalta puukauppoja oikeaan aikaan. 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme ja tilaa maksuton metsäkartoitus!
Jätä yhteydenottopyyntö

Puun myynti

Viisi vinkkiä puun myyjälle

Oletko myymässä puuta ensimmäistä kertaa? Tässä asiantuntijoidemme viisi vinkkiä sujuvaan puukauppaan.

 1. Tee päätös, että haluat myydä puuta. Ryhdy sitten vasta kauppoihin. Päätös puun myymisestä ei ole aina helppo, jos metsään liittyy tunnesiteitä. On tärkeää “olla sinut” päätöksen kanssa ennen kauppoihin ryhtymistä. Näin varsinainen kaupantekovaihe sujuu jouhevasti.
   
 2. Määrittele itsellesi hintatavoite. Puut kannattaa myydä, kun oma hintatavoite täyttyy. Tukkipuun hinta elää hieman pörssikurssien tavoin, ja jossain vaiheessa hinta aina myös laskee.
   
 3. Vältä “hintasokeus” – katso tarjouksen kokonaisuutta. Vaikka kilpailijoiden välillä voi olla kuutiohinnassa pieniä eroja, sahayhtiönä Versowood pyrkii aina maksimoimaan tukkipuun osuuden. Tämä on ehdottomasti myyjän etu, sillä tukkipuun hinta on kolminkertainen kuitupuun hintaan nähden. Kysy tarvittaessa apua tarjousten vertailussa Versowoodin metsäasiantuntijalta. 
   
 4. Tee kohteestasi ostajalle mahdollisimman houkutteleva – mieti mitä myyt missäkin vaiheessa. Aina ei ole mielekästä myydä samassa paketissa erityyppisiä hakkuita, esimerkiksi sekä harvennushakkuu että toisen alueen uudistushakkuu. Uudistushakkuu on kiinnostava sahayhtiöille, kun taas harvennushakkuussa raaka-aine on pääasiassa kuitupuuta ja paras ostaja voi löytyä toisaalta. Kohteiden pilkkominen hakkuutyypin mukaan on siis usein taloudellisesti järkevää.
   
 5. Puun myynti kuolinpesästä: Jos kyseessä on jakamaton pesä, kerää myyntiä varten tarvittavat asiapaperit ja valtakirjat ennen puukauppoihin ryhtymistä.

Puukauppa

Pystykauppa vai hankintakauppa? 

Puukaupat voidaan tehdä joko pystykauppana tai hankintakauppana. Pystykaupassa myyjä “ulkoistaa” hakkuuprosessin lähes kokonaan puun ostajalle. Ostaja huolehtii puun korjuusta eli kaadosta ja kuljetuksesta metsänhakkuusopimuksessa sovitun mukaisesti. Pystykaupassa puusta maksettavaa hintaa kutsutaan kantohinnaksi (hinta kannolla).

Hankintakaupassa puunmyyjä huolehtii itse puun korjuusta. Hän valmistaa puutavaran ohjeiden mukaisesti ja toimittaa sen liikennöitävän tien varteen hankintasopimuksessa sovittuna aikana. Hankintakaupassa puun hinta määritetään hankintahintana. Se sisältää puun kantohinnan lisäksi korvauksen puunmyyjän omasta hakkuu- ja metsäkuljetustyöstä.
 

Mitkä asiat vaikuttavat puun hintaan?

Kun puun kysyntä on kasvussa, se näkyy myös kohonneessa puun hinnassa. Puun kysynnän kasvuun vaikuttaa monta tekijää. Kysyntää koti- ja vientimarkkinoilla lisäävät mm. rakentamisen vilkastuminen ja uudet biotuotetehtaat, jotka tarvitsevat raaka-ainetta. Puu on uusiutuva energianlähde, joten sillä voidaan korvata energiankäytössä kivihiiltä ja turvetta. 

Puun entistä monipuolisempi käyttö erilaisten tuotteiden raaka-aineena lisääntyy. Uudet innovaatiot, kuten puukuitu tekstiilien raaka-aineena, lisää kiinnostusta puuhun materiaalina. Myös sahateollisuus kehittää koko ajan uusia tuotteita erityisesti rakennusteollisuuden tarpeisiin. 

Lue, mistä kaikesta puun hinta muodostuu

Huomioi metsän verotukseen liittyvät asiat 

Hyvällä verosuunnittelulla säästät rahaa puukauppoja tehdessä. Metsänomistajana kannattaa hyödyntää tarjolla olevat vähennykset ja verohelpotukset.

 • Voit vähentää metsävähennyksinä osan metsäsi hankintamenosta metsätalouden pääomatulojen verotuksessa.
   
 • Voit vähentää metsätalouden pääomatulosta  metsätalouteen liittyvät hankinnat, kuten esimerkiksi työvälineet, metsäalan lehdet ja vakuutusmaksut.
   
 • Metsätalouden tulot ja menot tulee ilmoittaa verottajalle, siten myös tehdyt puukaupat. Versowoodin palveluun metsänomistajille sisältyy kooste vuoden aikana tehdyistä puukaupoista. Kooste nopeuttaa veroilmoituksen tekemistä.
   
 • Puun myynnistä saamasi tulo on metsätalouden verotettavaa pääomatuloa. Pääomatulojen veroprosentti on 30 %. Yli 30 000 euron pääomatuloista maksetaan veroa 34 %.
   
 • Älä unohda ALVia. Muista ilmoittaa ja maksaa arvonlisävero, jos olet arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Maksettavan arvonlisäveron määrän voit tarkistaa Versowoodin mittaustodistuksesta.
   
 • Metsästä saadut muut kuin puun myyntitulot verotetaan joko metsätalouden pääomatulona, muuna pääomatulona, maatalouden tulona tai elinkeinotoiminnan tulona. Tulo voi olla myös kokonaan verotonta.

Lisätietoja metsätalouden verotuksesta löydät vero.fi-sivuilta.

Puun myynti

Versowoodin puunostajat auttavat

Autamme sinua kaikessa puun myyntiin liittyvissä asioissa. Jätä meille rohkeasti yhteydenottopyyntö!