Syyskuun alkupuolella olimme mukana pilotoimassa eri metsäalan toimijoiden yhteistä ponnistusta, jonka tavoitteena on saada nuoret metsäasioiden äärelle ja tekemään konkreettisia ilmastotekoja.

Vajaa vuosi sitten ilmoitimme, että lahjoitamme ilmastotyön hengessä yhteensä 100 000 havupuuntainta istutettavaksi Suomen metsiin ja pelloille. Osana tätä ponnistusta olimme mukana järjestämässä  kolmea metsitystapahtumaa, joissa paikallisten koulujen yläluokat pääsivät sekä istuttamaan metsää että oppimaan lisää metsästä ja ilmastosta erilaisilla toimintarasteilla. Hämeenlinnan ja Riihimäen lisäksi taimia istutettiin Heinolassa.

Riihimäen metsitystapahtuma.pngRiihimäen metsitystapahtuma 7.9.2020 Riihivainiontiellä. Istutustyöhön osallistui oppilaita kolmelta luokalta.

Ilmasto- ja nuorisotyötä

Puolen päivän aikaan kolmisenkymmentä Heinolan Lyseonmäen koulun luonnontieteellis-matemaattisen linjan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista saapui opettajineen istutusalueelle, joka sijaitsi Hevossaaren sorantotopaikalla. Laatikoissa, ennakkoon muokatun palstan reunalla, koululaisia odotti tuhatkunta männyntainta.

Heinolan metsitystapahtuma 11.9.2020.pngHeinolan Hevossaaren taimien istutustyö 11.9.2020. Tapahtumaan osallistui 2 luokkaa Lyseonmäen koulusta.

Yhdeksäsluokkalaiset siirtyivät bussista suoraan ilmastorastille sekä arvioimaan soranottoalueen reunassa olleen männyn pituutta ja tilavuutta. Kahdeksasluokkalaiset aloittivat istuttamisen Versowoodin Kasperi Hämäläisen ja Mia Kärkkäisen kanssa. Reilun puolen tunnin jälkeen vuorot vaihtuivat ja Hämäläinen kiitteli kahdeksasluokkalaisia. – Näiden nyt istuttamienne taimien avulla kuittasitte juuri pari-kolme vuotta hiilijalanjäljestänne.

Pottiputki nopeasti tutuksi

Kahdeksasluokkalaiset Valtteri Varis ja Juho Skyttä kiiruhtivat pottiputken kanssa kynnöstä pitkin. Työtahti oli kuin ammattilaisilla, ja eroa muihin istuttajiin syntyi nopeasti.

– Eka kertaa istutetaan, mutta eihän tämä vaikeaa ole. Jos palkka on hyvä, niin voisihan tätä kesätöinäkin tehdä, totesi Valtteri vakka kainalossaan.

pottiputki.pngPottiputket ja vakat odottivat koululaisia Heinolassa 11.9.2020.

Vuotta vanhemmat Fanny Penttinen ja Saara Moilanen ovat niin ikään positiivisin mielin liikkeellä. Saara käytti pottiputkea ensimmäistä kertaa, mutta Fanny oli päässyt kokeilemaan istuttamista jo aiemmin messuilla. Matematiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille tytöille metsä on tärkeä paikka.

– Liikun paljon metsässä ja siellä kulkeminen on rauhoittavaa, Saara kertoo.

Luokkien biologianopettaja Marjo Volanen kertoo ryhmän osallistuneen aiemmin Metsäyhdistyksen metsäpäiviin, joiden aikana koululaiset ovat päässeet tutustumaan niin metsään kuin puualan yrityksiinkin. Suollakin on käyty, mutta istuttaminen on täysin uusi kokemus.

– Aiemmin aamulla kävimme biologiassa läpi metsän kiertoa, puutuotteita ja metsän uudistamista. Tällainen metsäinen kenttäpäivä sopii erinomaisesti niin metsäbiologian kuin ekosysteemipalveluidenkin opetuskokonaisuuteen. On hienoa, kun tällaisia tilaisuuksia järjestetään.

Heinola Hevossaari.pngTaimia istutettiin rivakasti ja innostuneesti Heinolassa.