Kirjanpainaja

Kirjanpainaja (pikkukirjanpainaja, kiiltokirjanpainaja) on tumma, noin 5 mm mittainen kaarnakuoriainen. Se on taloudellisesti merkittävä puustotuhojen aiheuttaja ja yleinen koko Suomessa.

Kirjanpainajat elävät kuusipuulla ja lisääntyvät heikentyneissä pystypuissa, tuulenkaadoissa, lumenmurroissa sekä tuoreessa kuusipuutavarassa. Kirjanpainajat iskeytyvät yleensä jo heikentyneisiin puihin ja hakkuuaukkojen reunapuihin. Se hyödyntää pystypuiden lisäksi myös tuoretta kuorellista kuusipuuta.

Ehkä tunnistettavin merkki kirjanpainajien esiintymisestä puustossa on kuusen nilassa ja kuoressa näkyvä kiemurainen käytäväverkosto. Se heikentää puun nestevirtauksia eli kuivattaa puuta. Kuoriainen kuljettaa myös mukanaan sinistäjäsieniä, joiden aiheuttama värivika heikentää puun elinvoimaa ja laskee puutavaran talousarvoa.

Jos kaarnakuoriaisia esiintyy puustossa, sen leviämistä estetään kuljettamalla kaadettu puutavara sekä tuulen kaatamat puut ajoissa pois metsästä. Ennakoinnissa auttavat erilaiset metsänhoitomenetelmät.